Mgr Anna Tokarzewicz, studentka III roku studiów doktoranckich na kierunku chemia UwB, otrzymała wyróżnienie w konkursie Technotalent 2015. Gala finałowa konkursu miała miejsce 24 listopada 2015 r. w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej.
Projekt, pt. ”Biosensor SPRI do oznaczania Macierzowej Metaloproteinazy-1 (MMP-1)” znalazł się w piątce finalistów w kategorii technika. W swoich badaniach mgr Anna Tokarzewicz opracowuje nowe biosensory do oznaczania ilościowego wybranych enzymów w różnego rodzaju próbkach biologicznych. Takie biosensory mogłyby być wykorzystywane m.in. w medycznych laboratoriach diagnostycznych.
Konkurs to nie tylko rywalizacja młodych naukowców, ale także dobry sposób na promocję ich pomysłów i dokonań. Jak poinformowała dr hab. Ewa Gorodkiewicz, pod której naukową opieką powstaje praca doktorska Anny Tokarzewicz, zgłosiły się już 2 firmy zainteresowane wynikami prac badawczych doktorantki.
"Projekt pt. „VI Międzynarodowa Konferencja Naukowa" Rozwój społeczno-gospodarczy w teoriach ekonomicznych", został dofinansowany w ramach programu Ministerstwa Edukacji i Nauki pod nazwą „Doskonała Nauka” w ramach modułu „Wsparcie konferencji naukowych”. Wartość dofinansowania: 25000PLN, całkowita wartość 79300,00 PLN. Przedmiotem programu Doskonała Nauka jest wsparcie podmiotów systemu szkolnictwa wyższego i nauki oraz innych jednostek organizacyjnych działających na rzecz upowszechniania nauki w realizacji projektów mających na celu prezentację osiągnięć naukowych, w tym najnowszych wyników badań naukowych lub prac rozwojowych, poprzez organizację konferencji naukowych".
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.