26 marca 2018 r. w Instytucie Chemii UwB odbyły się warsztaty dla uczniów klasy trzeciej ze Szkoły Podstawowej w Kleosinie.
Dzieci poznały naturalny wskaźnik chemiczny, jakim jest wywar z czerwonej kapusty oraz miały okazję podziwiać reakcje zachodzące między kwaskiem cytrynowym a sodą oczyszczoną w doświadczeniu nazwanym „jojo”. Potem zostały zasadzone chemiczne ogródki z kolorowymi solami nieorganicznymi w roztworze szkła wodnego i wyhodowane zostały wodorosty w roztworze siarczanu(VI) miedzi(II). Na zakończenie niespodzianką było sieciowanie PVA boraksem czyli chemiczny „glut”, który cieszył się największym powodzeniem i został okrzyknięty najlepszym z wykonanych eksperymentów.
Zajęcia przygotowała i prowadziła dr Agnieszka Hryniewicka.
"Projekt pt. „VI Międzynarodowa Konferencja Naukowa" Rozwój społeczno-gospodarczy w teoriach ekonomicznych", został dofinansowany w ramach programu Ministerstwa Edukacji i Nauki pod nazwą „Doskonała Nauka” w ramach modułu „Wsparcie konferencji naukowych”. Wartość dofinansowania: 25000PLN, całkowita wartość 79300,00 PLN. Przedmiotem programu Doskonała Nauka jest wsparcie podmiotów systemu szkolnictwa wyższego i nauki oraz innych jednostek organizacyjnych działających na rzecz upowszechniania nauki w realizacji projektów mających na celu prezentację osiągnięć naukowych, w tym najnowszych wyników badań naukowych lub prac rozwojowych, poprzez organizację konferencji naukowych".
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.